Кулінарія

Пастрома з курячої грудки

Протягом вже декількох років я практично не купую ковбасні вироби у магазинах. Хоч я і не прихильник здорового харчування, і можу з’їсти що завгодно, але знаючи з чого зараз складається ковбаса, краще обійду її стороною.
Зрозуміло, є м’ясні вироби і хорошої якості в магазинах, але коштують вони теж дуже добре і більшості, як і мені, вони не по кишені.
Замість магазинних ковбас я волію робити м’ясні вироби самостійно.
Різні рулети, домашня буженина, сало нарешті – все це виходить набагато смачніше, натуральніше, якісніше і дешевше ніж куплене.

Пастрома з курячої грудки – це один з відмінних варіантів заміни ковбаси. Готується просто, інгредієнтів вимагає трохи, правда готування займає досить довгий час, але повірте, результат того вартий.

Для приготування пастроми потрібно 2 шт філе курячої грудки і спеції.

Якщо використовується заморожена грудка її потрібно попередньо розморозити.

Для початку курячу грудку треба засолити.
Для цього розчиняємо в півлітра теплої води одну столову ложку з гіркою солі. Ретельно перемішуємо і викладаємо в розсіл грудку на 1.5 – 2 години.

Можна використовувати свої улюблені спеції.

Далі потрібно підготувати намазки спецій.
Я для цього використовував:

  • 3 зубчики натертого часнику
  • 2 ст ложки рослинної олії
  • 2 ст ложки соєвого соусу
  • 0.5 чайної ложки хмелі-сунелі
  • 1 чайну ложку гірчиці
  • червоний гострий перець
  • чорний мелений перець
  • паприку

Все це змішав до стану рідкої кашки. Спеції, взагалі то, можна використовувати за своїм уподобанням, щось додати, щось прибрати, результат в будь-якому випадку вийде відмінним.

Засолену грудку слід обсушити серветками і обмазати сумішшю спецій. У такому вигляді грудку залишаємо, мінімум, ще на годину .

Далі грудку потрібно зв’язати джутовим шпагатом. Для цього филешки складаємо один до одного “валетом”, (товстою частиною однієї грудки до тонкої частини іншої) і обв’язуємо мотузкою.
Маленька хитрість: Шматки грудинки весь час норовлять роз’їхатися, вислизають і їх важко добре обв’язати. Що б цього уникнути, можна скріпити їх між собою парою зубочисток і проблема зникне. Важливо не забути їх тільки потім витягнути:)

Укладаємо заготовку в змащену форму і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин.
Через 20 хвилин духовку потрібно вимкнути, але ні до якому випадку не відкривати, нехай грудка доходить до готовності за рахунок залишився спека.

Через години 2 – 3 пастрома буде готова.

Такою соковитою куряча грудка у мене не виходила ні при якому іншому вигляді приготування. Грудка просто над-соковита.
Така пастрома з курячої грудки відмінно підходить для бутербродів або сендвічів на сніданок. Та чого вже там, її і на святковий стіл поставити в якості закуски не соромно.